Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, 47 de teste de secvențiere (pentru determinarea tulpinii de virus) la persoane infectate cu SARS-CoV2 au fost efectuate în ultima săptămână în România, în cazul a 46 dintre acestea fiind confirmată infectarea cu tulpina indiană Delta – ceea ce înseamnă o rată de confirmare de 97,8%.
Testele de secvențiere sunt preselectate în funcție de criteriile pe care pacientul le prezintă, a precizat Valeriu Gheorghiță.
În total, în România au fost confirmate până acum, prin secvențiere, 359 de cazuri de infectare cu varianta Delta, tulpina dominantă în valul 4 al pandemiei.
„Proporția cazurilor cu variante virale de îngrijorare este de 17,2% dacă ne uităm la varianta Delta”, mai spune Valeriu Gheorghiță.
80% dintre cazurile confirmate în România în ultima săptămână sunt la persoane complet nevaccinate, nu nicio doză de vaccin, iar dintre cele 21 de decese, peste 90% sunt la persoane nevaccinate, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, se declară îngrijorat de faptul că numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 este pe un trend ascendent, precizând că există date conform cărora tinerii sunt mai afectați de varianta Delta a virusului. Acesta a afirmat că la Spitalul Babeș doi tineri de 30 de ani, fără comorbidităţi, dar nevaccinaţi, au decedat.
„Să spunem că nu ne îngrijorează, clar nu spunem adevărul. Când vezi că încep să crescă, când știi că varianta Delta are un comportament mult mai agresiv pentru că se răspândește mult mai ușor, are un efect mai serios la nivelul copiilor, încă nu știm care este impactul. Ieri vorbeam cu un coleg din SUA și mi-a spus că sunt state în care sunt 500 de copii la terapie intensivă. În România avem doi tineri care au decedat chiar în Spitalul Babeș care la 30 de ani au decedat de COVID și amândoi fără comorbidități dar nevaccinați”, a declarat Raed Arafat, vineri seara la Digi24.
Raed Arafat preconizează că valul patru al pandemiei de COVID-19 va duce la o răspândire mai rapidă a virusului, pe fondul dezinteresului populației de a se vaccina, iar acest lucru poate duce din nou la suprasolicitarea secțiilor de terapie intensivă.